2014. október 25., szombat

Downhill - avagy ezek megőrültek!



   Még a hónap elején a helyi sajtóban búvárkodva találtam egy cikket a PécsMán, miszerint útjára indul a Misina Program, vagyis a tv-torony és környékének rendbetétele irányuló projekt. Ez természetesen szuper dolog, viszont az én figyelmemet elsődlegesen a kilátásba helyezett „erdei biciklis downhill-pálya” keltette fel – másodlagosan pedig az általam viccesnek talált „utcabútor” kifejezés, de mivel ez egy kerékpáros blog, nyílvánvaló, hogy az előbbi nyomán kezdtem kutakodni.

   Tehát erdei biciklis downhill. A nevéből egyértelműen következtethetünk a dolog mibenlétére – vagyis erdőben biciklivel lefelé a hegyről –, de engem érdekeltek a sport részletei, rövid olvasgatás után pedig a miértje is – mégis miért kell ilyet csinálni!? Ugyanis a downhillezés számomra maximálisan kimeríti a tejószagúatyaúristenezeknemnormálisak kategóriáját.
Forrás: fortwilliamworldcup.co.uk
   DH-zás közben ugyanis teljesen normális, hogy 60-70 km/h-val száguldanak le a kerékpárosok szűz erdei-hegyi terepen, át árkon-bokron, köveken, faágakon, mindenen. Tényleg mindenen! Ki is vívják maguknak a túrázók, erdészek, környezetvédők nemtetszését a növények letiprásával és a hegyi útvonalakon keresztbe történő átnyargalásokkal. Megy is a harc több fórumon és készülnek is a tervek pályakijelölésről és szabályozásról egyaránt. Gondolom ez is ad egy löketet ahhoz az elképesztő adrenalindömpinghez, amivel a sportág együtt jár. Beszámolók alapján már a harmadik száguldás után függővé válik az ember…
Forrás: mesportstalk.com
   Felszerelés ügyileg szükségeltetik egy speciális bringa, amely ára fél millió forintról indul és elmegy egészen a másfél millióig – ennyiért már autót… –, kell még legalább kesztyű, térd- és sípcsontvédő és hát fullface bukósisak, de a végtelenségig lehet bővíteni a felszerelést.

   A „lejtőzés” alapvetően arról szól, hogy bringával minél magasabbról, minél technikásabb útvonalon, minél gyorsabban és természetesen esés nélkül érjen le a bátor kerékpáros. Meglátásom szerint cél a túlélés, nincs se idő, se lehetőség a trükkökre, hisz videók tanúbizonysága és leírások alapján olyan szakaszokon is legurulnak, ahol gyalog esély sem lenne leereszkedni.
    A sportág népszerűsége nem csak külföldön, hanem hazánkban is folyamatosan nő, jól mutatják ezt a downhill-pályák megjelenése, például Mátrafüreden vagy Eplényben – ahol egyébként a Downhill Országos Bajnokságot rendezték 2012-ben és 2013-ban.

   Kutakodás közben rábukkantam egy 2011-es dokumentumra, melyben felvázolódik a Misina Sportközpont. Legnagyobb meglepetésemre a koncepció a Downhill-ben, mint kuriózumot jelentő extrém sportban látja az elsődleges potenciált, ami országos, akár nemzetközi szinten is Pécsre irányíthatná a sportrajongók figyelmét. Nagyon érdekes írás, elolvashatod ITT.

    Ha a Misina Program találkozik ezzel a tervezettel, a végén még Pécs Downhill nagyhatalommá válik. Ki tudja? Nem lenne rossz, de személy szerint egyenlőre beérném némileg melegebb időjárással, mert jelen pillanatban Rozikám a garázsban árválkodik és nem hogy az erdőbe, a városba se tudom kivinni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése