2014. október 31., péntek

Fény az éjszakában - világító kerékpárút Hollandiából



   Az origo.hu tolmácsolásában olvastam egy cikket arról a forradalmi holland fejlesztésről, mely a vegyészetet hívja segítségül az éjszakai bringázás biztonságosabbá tételéhez. Az ötlet maga a „látni és látszódni” elv második elemére épít azzal, hogy sötétben is jól láthatóvá teszi az autósok számára a kerékpársávot.
Világító elválasztók. Szépek-jók, de ki akar ilyen helyen bringázni éjjel... :-)
Forrás: origo.hu
  A találmány tulajdonképpen három egymás mellett futó, speciális anyaggal felfestett választó vonalat jelent a kerékpár- és az autósáv közt. A különlegességét az adja, hogy a napfény képes feltölteni annyira, hogy egész éjjel biztosított a zöldes derengés az út szélén, mely elég erős annyira, hogy még ködben is jól kivehető a közlekedők számára.
Az ihlető: Vincent van Gogh - Csillagos éj.
Forrás: latvanyossagok.hu
   Egyenlőre tesztelés alatt áll a találmány, viszont előreláthatóan decemberben már Nuenben - Hollandia - elkészül az éles szakasz is. Az ötletet igazi szofisztikált szférába helyezi, hogy kikisérletezőjét, Daan Roosegaarde-t állítólag van Gogh Csillagos éj című világhírű festménye ihlette meg. Érdekelne mit szólna ehhez a festő, feltételezem művének ilyen jellegű hatására és utóéletére nem számított… :-)

   A teljes cikket itt olvashatod: A hollandoknál már a bicikliút is okos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése