2014. december 15., hétfő

Vissza a valóságba: Maya Pedal és a Bicimaquinas

   Elámulva a bringás világ luxus oldalán, a minap belebotlottam a Maya Pedal sokatmondó és elgondolkodtató weblapjába. Némi olvasgatást és videónézegetést követően gyorsan olyan világ tárult elém, ahol a kerékpár nem sikk, nem divat, nem hobbi, hanem a mindennapi élet olyan nélkülözhetetlen eszköze, aminek értékét innen, a nyugati, fejlett fertályból csak távoli kívülállóként szemlélhet az ember .
A kukoricamorzsolás megkönnyítése 
pedálos meghajtással.
   A Maya Pedal nevű civil szervezet tagjai tulajdonképpen az USÁ-ból és Kanadából adományként érkező kerékpárok értékesítésével foglalkoznak, a nem javítható darabokat pedig alkatrészként használják fel az úgynevezett „Bicimaquinas”-ok készítéséhez.
  A „Bicimaquinas” megnevezés magába foglal minden olyan gépezetet, melynek működtetése pedálos meghajtással történik. A műhelyben – San Andrés Itzapá-ban –  a világ minden tájáról érkező önkéntesek készítettek már többek között darálót, cséplőgépet, víz szivattyút, de még turmixgépet is használhatatlanná vált kerékpárok átalakításával. Az ilyen egyedi és hihetetlenül egyszerű szerkezetekkel hatékonyan tudják kiváltani a megerőltető kézi munkát és áthidalni az elektromos áram hiányát is. További nagy előnyük, hogy előállításuk költséghatékonyan, helyi anyagok felhasználásával történik, szervizelésük-karbantartásuk egyszerű és könnyedén a helyi igényekhez igazíthatóak. Hosszú távon mentesítik a felhasználókat az emelkedő energiaáraktól, bárhol használhatóak és még a környezetet sem szennyezik.


A szervezet célja, hogy műhelyük egyfajta globális információs központtá nője ki magát, hozzájárulva ezzel az elmaradott régiók fejlődéséhez és egy kisebb léptékű, fenntartható gazdaság kialakulásához. Weboldalukon várják a felajánlásokat, az önkéntesek jelentkezését és mindenekelőtt letölthető formában, részletes leírással megosztják a világgal az általuk készített szerkezetek leírásait.
Minden elismerésem a szervezet munkatársainak. Azt hiszem egészen egyedi módon mutatnak rá a kerékpárok társadalomformáló attitűdjére.









Forrás: http://www.mayapedal.org